Мъжкият национален отбор на България по баскетбол ще се опита да оползотвори последния си шанс да се класира за втория етап на квалификациите за Световното първенство през 2023-а. Селекцията на Росен Барчовски се изправя срещу винаги неудобния и пълен с класни състезатели тим на Босна и Херцеговина в шестия си двубой от група "F" на пресявките. Сблъсъкът започва тази вечер от 21:00 часа и ще се проведе в зала "Мирза Делибашич" в Сараево.

View this post on Instagram

A post shared by BulgarianBasketballFederation (@bf_basketball)

Ситуацията в групата ни е следната: Литва се намира на първо място с баланс от 5-0 и вече си осигури билет във втория етап. Чехия и Босна и Херцеговина заемат съответно втора и трета позиция с равен актив от по 2-3, докато България засега е четвърта с 1-4. От 19:30 часа започна мачът между Литва и Чехия, който ще е от сериозно значение за съдбата на "лъвовете".

Има два варианта за класирането на националите ни в следващия етап, като и двата минават през победа над Босна и Херцеговина. Първият изглежда труден, тъй като Александър Везенков и компания трябва да надиграят босненците с поне 10 точки, за да не зависят от случващото се в другия мач и да изпреварят състава на Адис Бечирагич. При втория вариант обаче Чехия трябва да загуби от Литва, а "лъвовете" да ударят "драконите" с поне 3 точки, за да заслужат мястото си в следващия етап.

Преди три дни българският състав се опълчи на една от най-сериозните сили в световния баскетбол - трикратния европейски шампион Литва. Завръщането на Александър Везенков в националния тим след близо четиригодишно отсъствие запали искрата за "трикольорите", които останаха изключително близо до това да поднесат една от сензациите на настоящия квалификационен прозорец. Момчетата на Барчовски обаче не успяха да задържат двуцифрения си аванс в последната четвърт, като силите им в течение на периода свършиха и опитните литовци се измъкнаха с победа със 70:72 в Самоков.

Ситуацията при Босна и Херцеговина не е никак розова в последно време. "Драконите" вече трябваше да приемат оставката на извелия ги до място на ЕвроБаскет 2022 селекционер Ведран Боснич, който напусна поста си заради неизплатени заплати. Неговият заместник - Адис Бечирагич, не успя да запише победоносен дебют начело на отбора, който показа безлично лице при гостуването си на Чехия преди три дни. Босненците отстъпиха с 81:93, като през цялото време изоставаха с двуцифрен пасив от подсилените от бившия гард от НБА Томаш Саторански чехи.

ВЕРОЯТНИ ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ: 

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА: Джон Робърсън, Амар Гегич, Джанан Муса, Емир Сюлейманович, Миралем Халилович 

БЪЛГАРИЯ: Дий Бост, Станимир Маринов, Чавдар Костов, Александър Везенков, Емил Стоилов

Снимки: Владимир Иванов