За първи път от близо 60 години насам Локомотив Пловдив отново ще има мъжки баскетболен отбор. "Железничарите" се завръщат на баскетболната карта на България през следващия сезон, когато ще се състезават във втория ешелон на първенството - регион Юг на ББЛ А група. За да изясни какви са идеите и целите на новосформирания проект, президентът на клуба Виктор Владов изрази своята гледна точка пред Sportal.bg.

"Идеите да се създаде този проект са няколко. Още от дете симпатизирам на Локомотив и неговите фенове. Също така в исторически план Локомотив е имал баскетболен отбор и смятам, че един от най-големите клубове в България заслужава да има баскетболен отбор. Потенциалът на клуба и града са големи. Локомотив има най-голямата фенска маса в Пловдив и ще бъдем изключително щастливи, ако успеем да задоволим интереса на феновете и те започнат да идват да ни подкрепят в залата. Нашият проект е създаден, за да дава шанс на млади таланти, които не могат да пробият в клубовете в София, които в комбинация с някои по-опитни състезатели се надяваме до 2-3 години да се превърнем сред водещите отбори в българския баскетбол. Също така имаме идея да създадем и собствена школа.

Предстоящия сезон стартираме участие в ББЛ А група, което е второто ниво в българския баскетбол. Бюджетът е осигурен предварително, като, разбира се, ще се опитаме да привлечем и нови спонсори и рекламодатели, тъй като амбициите са ни по-големи и ще е нужен по-голям бюджет. Баскетболът в България е спорт, в който с по-малки средства може да постигнеш високи резултати в краткосрочен план", заяви Владов.

Основната цел на Локомотив е да се завърне в елита на България за първи път от 1964-а. Както е известно, в момента Пловдив има само един представител в НБЛ в лицето на Академик, който спечели бронзовите медали в шампионата миналата година.

"Целта ни е да играем в НБЛ, което принципно може да се случи още през сезон 2023/24, ако успеем да реализираме и привлечем необходимото финансиране. Но това няма да е на всяка цена, тъй като искаме първо да изградим боеспособен отбор и да развием собствена школа.

Максимално допустимият брой играчи за ББЛ А Група е 16. Селекцията се прави все още, като мога да споделя някои от имената на играчите, които смятам, че със сигурност ще бъдат в нашия състав: Васил Михайлов (Рилски Спортист, Академик Пд), Николай Петков (ЦСКА/НСА), Стоян Кайнаров (ЦСКА), Павел Теофилов (Тунджа Ямбол), Петър Кушев (Кирххайм, ГЕР), Максим Лезгинов (Фаб Файв/БУБА), Николай Недялков (Етър ВТ), както и самият аз. В близките дни очакваме и други момчета да се присъединят към отбора", разкри президентът на пловдивчани.

"Планираме да направим турнир в Пловдив, за да може феновете на Локомотив да се запознаят с новия баскетболен отбор на клуба. В него ще участват отбори от А и от Б група.

Симпатиите ми към Локомотив и неговите фенове ме доведе до идеята да се свържа с фен клуба на отбора, за да представя своите идеи. Разбиранията ни за съществуването и бъдещите начинания свързани с този проект се доближават и се радвам, че ни приеха в тяхното голямо спортно семейство, и че ще защитаваме емблемата и цветовете на клуба.

Финансовите възможности са главен фактор за постигането на високи цели, както във всеки един спорт, така и в баскетбола. Мисля, че с клуба сме единодушни, че ако предприемем следващата стъпка (НБЛ), то трябва да сме сигурни, че ще бъдем максималисти относно всички фактори, които играят роля за достойно представяне на Локомотив Пловдив в елитния ешелон", завърши Виктор Владов.