Българският суперталант Константин Костадинов не остана незабелязан от баскетболните специалисти, като след блестящите си изяви срещу Босна и Херцеговина по време на квалификацията за ЕвроБаскет 2022 в Латвия, попадна сред 10-те млади баскетболисти приковали погледите на ФИБА.

„С класирането си на Евробаскет 2022 България даде на Константин Костадинов първи допир до мъжкия национален отбор. Крилото се представи отлично за страната си на три европейски първенства за кадети до 16 години в Дивизия Б и не му отне много време да стигне до най-високото стъпало. Във втората част на мача срещу Босна той бе безпощаден от тройката на три пъти и не се притесняваше, дори когато защитниците бяха близо до него.

Той показа още по-голям потенциал за развитие в бъдеще след няколко точни подавания и силна игра в защита, завършила с чадър. Талантът на Костадинов е известен от години и това бе очевидно в този мач. Ако се развива правилно, то той може да бъде важна част от бъдещето на България. Кой знае, може би той ще бъде готов да бъде в състава на Росен Барчовски и за европейското догодина.“, казват от ФИБА.

Името на Константин Костадинов вече е записано в историята на българския баскетбол, като най-младия дебютант в националния отбор. За първи път юношата на Реал Мадрид облече екипа на трикольорите срещу Босна на 17 години, 10 месеца и 28 дни, като изпревари рекордьорите до момента Божидар Аврамов и Чавдар Костов.

В първия си мач за представителния ни тим 204-сантиметровото крило се разписа с 11 точки, 2 борби и чадър за 21 минути на паркета.