Боксовият мениджър и промоутър Ивайло Гоцев продължава с огромен размах да чупи всякакви граници. Благодарение на неговите усилия Тервел Пулев (15 победи, 12 с нокаут) ще се завърне на ринга за участие на галавечер в Африка.

38-годишният софиянец излиза в 10-рундов мач срещу намибиеца Викапита Мероро (29 победи, 14 с нокаут и 9 загуби). Шоуто ще се проведе в Дар Ес Салаам (Тан) на 29 януари. Битката ще бъде предавана пряко по Диема спорт.

Специално за читателите на "България Днес" Ивайло Гоцев сподели интересни подробности около организацията на мача и какво е бъдещето на Кубрат Пулев.

@@@

- Г-н Гоцев, как се стигна до организиране на мача в Танзания?

- Не помня друг български боксьор да се е бил в Африка. Радвам се, че имаме условията и добри партньори в лицето на танзанийския промоутър и нашите приятели от Южна Африка, с които работим от три години. През тази година ще има шест галавечери в Африка, на които ще участват наши боксьори. Следващата е на 26 март.

- Какви ще са условията на мача и каква е ситуацията с коронавируса в Танзания?

- Климатът е по-различен. Температурата ще е 32 градуса. Усеща се като 40 заради влажността, която е 70%. Няма рестрикции за феновете. Залата ще е пълна. Очакват се 2000 души. С Тервел и неговия екип пристигаме на 26 януари. Там режимът на влизане е доста по-свободен. На излизане от България ще си правим PCR тестове.

@@@

- Колко сериозно препятствие е Мероро за Тервел Пулев?

- Добър съперник с нужният опит. Играл е с класни противници. Очакваме да стане добър бой. Не е избран, за да падне. Това е следващата стъпка, за да достигне до мач за световната титла, а това ще се случи през 2022 година. Тервел трупа опит. Само от три години е професионалист. Нуждае се от подобни битки със сложни опоненти на чужда територия.

- Кубрат Пулев готов ли е също да се бие в Африка?

- Винаги съм искал някой ден да направим мач "Ръмбъл ин дъ джънгъл II" (б.а. - оригиналната битка между Мохамед Али и Джордж Форман през 1974 г. в Киншаса е смятана за един от най-великите боксови двубои в историята). С Дон Кинг е трудно да се стигне до сделка. Африка е хубав континент за бизнес. Има 1.35 милиарда жители. Излизат много силни боксови кадри. Разполагат с големи стадиони. Защо да не направим подобно огромно събитие. Танзания е добра дестинация.

@@@

- Какво е настроението на Кобрата. Върна ли се желанието отново да се качи на ринга?

- Кобрата със сигурност иска да продължи. Изпитва доста силно желание. Чувства, че не показа най-доброто от себе си срещу Джошуа. Говорихме с промоутъра Боб Аръм. Той иска Кубрат да се бие през юни в САЩ. Проблемите с паспорта са оправени след недоразумението, което беше решено. Има работна виза. Кубрат ще реши кога и къде ще се бие, за да си върне най-силната форма. Аръм е подходящият партньор. Стои със силната американска телевизия ESPN. Има много възможности за Кобрата. След мача на Тайсън Фюри и Джошуа титлите вероятно ще останат при Фюри. Те няма да се задържат. Ще има много задължителни защити към претендентите от четирите версии и вероятно ще се наложи да ги оваканти. Няма да се знае кой срещу кого ще излезе за поясите. В тежка категория могат да се очакват изненади.

- Вие бяхте близо до Кубрат Пулев при подготовката за мача с Джошуа. На колко процента от своите максимални възможности беше той?

- Кубрат беше на 60% от силите си след коронавирус. Той взе решението. Подкрепих го. Вирусът афектира белите дробове, за които трябва пълен капацитет и кардио, когато играеш 12-рундов мач. Не искам това да звучи като извинение, но е факт. Той чакаше три години тази среща. Нямаше как да я откаже на финала. Беше наясно, че трети шанс срещу Джошуа няма да има. Не беше никак лесно да стигнем до тази битка. Антъни направи много опити да откаже срещата. Устояхме, но ето че изскочи малшанс заради заразата. Кубрат излезе и се би. Знаем резултата, но в момента има огромното желание да се завърне. Той решава кога и къде.

Огнян ГЕОРГИЕВ, "България Днес"