Бившата номер 1 в света Виктория Азаренка (Беларус) се класира за втория кръг на "Ролан Гарос". Десетата поставена Азаренка, полуфиналистка от Откритото първенство на САЩ, победи на старта Данка Ковинич (Черна гора) с 6:1, 6:2, за 64 минути. Срещата беше прекъсната за около 50 минути при 2:1 в първия сет заради дъжд.

Азаренка се оплака от студеното време във френската столица, където днес температурата е едва 8 градуса. Беларускинята се появи на корт "Сюзан Ленглен" с дебело розово яке. "Не, осем градуса е, живея във Флорида, свикнала съм с горещо време", каза ядосаната Азаренка на главния съдия, когато беше помолена да изчака на корта, докато се вземе решение дали мачът трябва да продължи.

В разговор с опонентката си от Черна гора Азаренка каза: "Искате ли да изчакате на корта?" "Не", отговори Ковинич. "Нелепо е, твърде студено е. Какъв е смисълът?", каза Азаренка.

Откритото първенство на Франция обикновено се играе през май и юни, но тази година беше отложен заради пандемията от COVID-19. Следователно времето в Париж е по-студено от нормалното за турнир от “Големия шлем”, тъй като условията на корта са много по-тежки, отколкото са свикнали играчите.

В други срещи от първия кръг Камила Рахимова (Русия) победи Шелби Роджърс (САЩ) с 6:2, 6:3, номер 20 Мария Сакари (Гърция) елиминира Айла Томлянович (Австралия) с 6:0, 7:5, а 27-ата поставена Екатерина Александрова (Русия) постигна успех над Мадисън Инглис (Австралия) с 6:3, 6:3.