Волейболистите на Нефтохимик 2010 (Бургас) пътуват на 26 септември за Австрия, където в град Блайбург ще вземат участие в първия квалификационен кръг от Шампионската лига. Съперници на бургазлии в предварителна група D са домакините от Задруга АйХ/ДОБ и руският гранд Динамо (Москва) с Цветан Соколов в редиците си. Участниците ще играят всеки срещу всеки два последователни пъти на австрийска земя. Само първенецът от групата се класира във втори квалификационен кръг на Шампионската лига. Другите два тима ще продължат участие на 1/16-финалите във втория по сила европейски турнир – за Купата на ЦЕВ. Треньорът на Нефтохимик Николай Желязков заяви преди отпътуването за BGvolleyball.com, че тимът му заминава с нагласата, че няма какво да губи и ще се бори за победи в предстоящите срещи.

Николай Желязков пред Sportal.bg: Излизаме за победи! Динамо (Москва) е силен отбор, но и той си има слабости

Какво е състоянието на тима след изиграните контроли?

Прилично бих казал. Изиграхме шест контроли и съм доволен.  Успях да дам възможност на всички да играят. Видяха се доста наши силни страни, както и слабостите в отбора, които е нормално в този период да се виждат. Работим върху изчистване на тези неща. През това време имахме два здравословни проблема – Жани Желязков и Валентин Братоев. Жани успя да се възстанови, игра в последната контрола. Надявам се, че всичко с него ще е наред и ще може да участва пълноценно.

 

@@@

 

Валентин Братоев отпадна от участие в Шампионската лига?

Да, за съжаление има проблем с рамото, възпаление, което не му позволи да пътува с нас. Затова остава в България, да се лекува. Преценихме, че с оглед на ситуацията, по-добре е той да използва това време да се възстанови, защото ни очакват нови мачове на европейска сцена. Затова се надявам бързо да успее да преодолее този проблем и да се подобри здравословно.

Нефтохимик стартира участието си в Шампионската лига

Ще повлия ли липсата на Братоев?

Естествено, да. Няма как да е иначе. Той е много опитен играч с доказани качества. Но всички останали момчета в състава тренират на пълни обороти. Борят се и показаха страхотно желание за изява. Вярвам, че ще  успеят да покажат най-доброто от себе си в предстоящите мачове.

Динамо (Москва) и австрийският  Задруга АйХ/ДОБ са вашите съперници в група D. Руснаците се смятат за фаворит. Каква е вашата нагласа за мачовете?

Да, Динамо е фаворит. Има много добър състав и страхотен диагонал в лицето на Цветан Соколов. Но това не значи, че ние отиваме пораженчески. Напротив. Ще се борим за победа във всеки един мач! Тръгваме освободени. Няма какво да губим и това е нашето предимство. Задруга е преодолим отбор. Срещу Динамо ще се изправим без притеснения. Надавам се да покажем добър волейбол и да се представим достойно.

Програма за мачовете от първи квалификационен кръг на Шампионската лига вижте тук.