Принцесата на Дубай - една жена, която се превръща в поредния клон на не съвсем тихата революция в арабския свят. Името и е Хая и е съпруга на шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум. Поправка - почти бивша съпруга. Дубайската принцеса решава да избяга и да вземе със себе си богатство от 31 милиона паунда, с които да започне новия си живот.

Тя е потърсила убежище в Германия и е подала молба за развод. Всичко това обаче води до избухването на дипломатическа криза между европейската страна, приютила принцеса Хая, и Обединените арабски емирства, в която първата и последната дума има диктаторът ал-Мактум. Има една малка подробност.

Като всяка майка, принцеса Хая е избягала в значително по-либерално настроената Германия, заедно със своите деца. Това е и основното искане на арабския шейх - Берлин да върне сина и дъщеря му. Очаквано обаче германското правителство отказва, а официални лица категорично са заявили, че принцеса Хая и децата й са под протекцията на държавата. Шейх Мохамед започнал да тероризира съпругата си в социалните мрежи. Обявил я в предателство, а бягството и е поредният удар върху репутацията на арабския владетел.

Принцеса Хая напуска кралството само година след като от Дубай се опита да избяга дъщерята на Мохамед бин Рашид ал-Мактум, но беше заловена. От тогава няма никаква информация за нея, но роднините ѝ твърдят, че тя е добре. Във видео преди случката, обаче, младата жена споделя, че баща и е тиранин и убиец и се страхува за живота си.

Шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум или само шейх Мохамед е роден на 22 юли 1949 г. Той е министър-председател и вицепрезидент на Обединените арабски емирства, както и емир на Дубай. През юни 2010 г. богатството му се оценява от списание Forbes на 12,3 млрд. долара.