Българската икономиката постепенно изсветлява, каза професор Стефан Петранов, ръководител на екипа, създал Композитния индекс "Икономика на светло". Днес той представи анализ на ситуацията и тенденциите за изсветляването на икономиката в България на пресконференция на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Националния център "Икономика на светло".

Композитният индекс "Икономика на светло" през 2018 г. се е повишил с 4,55 пункта и достига рекордно ниво от 79,10 пункта, посочи проф. Петранов. Той добави, че през 2017 г. този индекс е бил 74,55 пункта, а през 2016 г. 71,81 пункта. "Наблюдаваме постепенно изсветляване на българската икономика. Новото е ускоряването на тази тенденция", отбеляза Петранов и допълни, че тези данни са предварителни.

Освен това тези показатели са "косвени индикатори". Наблюдава се ръст на нарастване на хората, които работят с договори, заяви проф. Петранов. Въпреки че показателят за разплащането по банков път на работниците и служителите продължава да расте, голяма част от тях продължават да получават заплатата си в плик.

Повечето от анкетираните работници, които работят на допълнителна работа с договор, са отговорили, че част от възнагражденията ми се плащат на ръка. „Това, което ще предложим, е в трудовите договори да се включва пълният размер на осигуровките, които трябва да се плащат по закон на база на това възнаграждение... Ще предложим екипи по региони, каквито функционират в други сфери за борба със сивите практики, контрабандата, както и обединяване на органите, имащи отношение към процесите”, коментира на свой ред Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.