Само преди няколко месеца, на 9 февруари, стартира системата за верифициране на лекарства у нас. Медикаменти с ЕГН вече се продават в над 2000 аптеки в цялата страна, а идеята е пациентите да бъдат предпазени от фалшифицирането на продукти и да има по-голяма прозрачност. И въпреки това вече е факт първият случай на фалшифициране на лекарство за онкоболни след внедряването на системата.

Деянието е на малък български търговец. Четири опаковки от едно лекарство са изнесени от България за Холандия, а случаят е уловен от европейската система за проверка на лекарствата, съобщават от БНР. Всички търговци в чужбина са били предупредени да следят за въпросното лекарство, чмието име засега не се съобщава.

Фалшифицирани са били опаковките, но има вероятност ампулите в тях да са с изтекъл срок на годност, обясняват от Българската организация за верификация на лекарствата. До момента не са открити други фалшифицирани опаковки… Ако във веригата на разпространение на лекарства има фалшифицирани опаковки или фалшифицирани лекарства, системата ги засича и те не стигат до пациента, уверяват от организацията.