Камерите, които са част от новата електронна тол система за пътни такси, ще снимат, за да не падат глобите на нарушители в съда. Устройствата ще се поставят по така наречените индуктивни рамки, а такива вече има до Шумен и Варна, по магистрала “Струма” и други места по родните пътища.

В камерите има вграден компютър, а софтуерът позволява да се променя оптиката и да се управлява фокусът, за по-добра видимост на номерата на камионите и колите. “Ако някой стигне до съда, трябва да има доказателства… В камерите има специален джипиес, който засича мястото, през което е преминал евентуалният нарушител. След това има времеви индикатор, за да се разбере по кое време точно е преминал шофьорът. Накрая има снимка.

В различните страни е различно - на изображението може да се види само номерът на колата или част от нея. Така ще се докаже, че наистина става въпрос за конкретна кола, защото само номерът не е достатъчен. Може да се твърди, че колата ви е открадната например”, обясни Михаел Вебер - изпълнителен директор на “Капш телематик технолоджис България” - фирмата, която изгражда толсистемата.

Според него е важно да има снимка на превозното средство отпред, но и на задната част. “Това е важно, защото, ако имате само частта отзад, няма да е достатъчно. Давам ви пример: Имате камион с ремарке, но ремаркето има друг регистрационен номер. Ако някой получи глоба заради номера на ремаркето, лесно ще убеди съда, че не е карал той.

Освен това са ни необходими и снимки, за да се докаже броят на осите”, каза Вебер и добави, че мотоциклетите също създават необходимост от няколко изображения, тъй като имат номер само в задната част.

Ако потребител сметне, че е ощетен, не е пресметнал правилно и е платил повече, снимката също би послужила като доказателство, добави Вебер. Само преди дни стана ясно, че над 40 на сто от инфраструктурата за бъдещата тол система ще бъде неизползваема първоначално. Планира се при старта й да се таксуват камионите по 6000 км шосета, които обхващат основно автомагистрали, и пътища първи и частично втори клас.

Първоначално от регионалното министерство обявиха за таксуване близо 11 000 км, но след намаляването им, камери и останалото оборудване ще събира прах неопределено време. Заради свиването на километрите се свиват и приходите, които МРРБ очаква от тол таксите. Първоначалния приход от тежкотоварния трафик - от 1,3 млрд. лева вече се смъкна до 700 млн. лева за първата година.

От 16 май се извършва техническа експлоатация на системата в „офис“ режим, а от средата на август започва реалния й тест. Вероятно ще заработи през ноември тази година. В новата структура под шапката на Агенция „Пътна инфраструктура“ са назначени 629 служители, от които 68 са администрация, а останалите заети са оперативни работници.