Може ли основните стоки и храни у нас да поевтинеят, ако бъде намален Данък добавен стойност?

Само преди дни Тристранния съвет реши да не намалява ДДС за хляба и лекарствата, каквито предложения се появиха, но икономическите аргументи в едната и другата посока остават.

Според изследване, направено от Сдружение „Солидарна България” страната ни е почти единствената, с изключение на Дания, в която няма отделна по-ниска ставка на ДДС за различни стоки и услуги.

„България е най-бързо забогатяващата страна в ЕС. От 2004 г. реалните доходи са с най-бърз ръст. Не е случайно, че България и Дания са тези две страни – това са двете страни с най-ефективна данъчна система. България е единствената страна в ЕС, при която корпорациите плащат данъка, който се изисква по закон”, заяви  в ефира на bTV икономистът Красен Станчев.

Предложенията, които се обсъждаха у нас бяха за намаляване на ДДС до 5% и 9% за основните хранителни продукти, както и за лекарствата. Основният аргумент – по-ниски цени за потребителите. Според финансовото министерство обаче тази стъпка ще доведе до объркване в данъчната система и за губи в бюджета.

В южната ни съседка Гърция – от 24 % ДДС-то за част от храните беше прието да падне драстично на 13%, а за енергийните услуги на 6%.

„Дания е страната с най-ниска степен на корупция в Европа, това е държава кооператив – това са два много съществени факта. У нас ДДС-то в момента, с високата си ставка, стимулира сивия сектор. Ако ДДС-то придобие средните размери за ЕС, за храните е 9%, аз съм убеден, че тези, които печелят от укриване на ДДС – ще излязат на светло”, коментира Крил Вътев от Асоциация на месопреработвателните

Той допълни, че след като в Румъния ДДС-то е било свалено, масово български фирми са преместили бизнеса си там.

Според Николай Драганов от сдружение „Солидарна България”, при намаляване на ДДС-то, стоките ще поевтинеят.

От управата на мандра край Враца са на мнение, че намалява покупателната способност на българина и това може да се промени, ако се намали ДДС-то на млечните продукти и хляба. При по-ниско ДДС – клиентът  ще усети чувствително поевтиняване на продуктите, твърдят от бранша.

Бизнесът са на мнение, че високата ставка на ДДС се отразява негативно и на възнагражденията.