Кога бенката трябва да се премахне и кога - не, обяснява руският хирург онколог д-р Александър Жуковец, к.м.н., завеждащ на Катедра по онкология. Предлагаме ви най-интересните части от интервюто с д-р Жуковец в превод от руски език.

- Д-р Жуковец, необходимо ли е от страх всеки ден да оглеждаме тялото си за опасни бенки?

- Не, разбира се. Бенките, или с други думи, меланоцитарните невуси, са доброкачествени образувания. Едва ли има човек, който да няма такива. Действително обаче от някои бенки се развива меланом, но не е толкова често. Меланомът е най-опасният вид рак на кожата. Най-често се среща повърхностно разпространяващата се форма във вид на петно с черен или синкав цвят. Понякога вътре в такава бенка има разноцветни участъци. Освен това, тя се разраства доста дълго време, понякога година-две и започва да метастазира относително късно. Вероятно знаете какво означава абревиатурата ABCDE - асиметрия, контур, цвят, диаметър, изменения. Именно тези показатели се използват за диагностициране на заболяването.

- Моля да поясните какво трябва да се промени в бенката така, че човек да го забележи сам?

- Меланомът е с неравни очертания и често с неравномерен цвят. Разбира се, всички най-обикновени и безопасни бенки също са до известна степен асиметрични, разликата е там, че количествените критерии при меланома са по-изразени. Ако забележите асиметрична бенка по тялото си, не трябва веднага да се стряскате, че ще умрете. Това е просто повод да се обърнете към специалист и да се консултирате. По принцип, докторът преглежда пациента и му казва, че всичко е нормално. Но така или иначе, това е необходимо, защото в крайна сметка сред 10 хиляди човека ние ще открием няколко с ранни симптоми на меланом.

Д-р Александър Жуковец

- По какви причини започва да се променя една бенка?

- Бенките биват вродени и придобити, които се появяват в по-късна възраст. Най-често се срещат придобитите бенки и всички те се променят през живота на човека - той расте и бенката също се увеличава. Но тя рядко достига размери над един сантиметър и по принцип има ясни контури. Освен това, такава бенка е повече или по-малко симетрична. Това че бенката увеличава размерите си, е разбираемо. Но, ако това се случи бързо, за няколко месеца или една година, следва да й се обърне внимание. Въпреки че има и съвсем нормални бенки, които също бързо нарастват. 

- А за да се диагностицира меланом, трябва ли бенката да отговаря на всичките тези 5 критерия, които споменахте ABCDE?

- Не, понякога е достатъчен само един от тези признаци, за да се окаже меланом. Но пък друг път дори и да са налице всичките пет, това не означава задължително меланом. Диагнозата се поставя след отстраняване на образуванието, когато се направи хистологичен анализ и той бъде проверен от патолог. 

Както споменах, има много доброкачествени образувания, които са асиметрични и увеличават размерите си. В такива случаи е по-добре човек да се презастрахова, но не е нужно, безсмислено е да се оглежда всеки ден. Така само ще разклати нервната си система. Достатъчно е веднъж на 3 месеца. Ако забележите, че бенката се е увеличила двойно или се е появила нова, която расте бързо, най-добре се обърнете към специалист и ако е нужно, тази бенка да се премахне.  

- Как правилно да оглеждаме кожата си?

- Трябва да се оглежда не само лицето, но и кожата на краката, на ръцете, на гърба. Защото при 40% от жените с меланом той се развива на краката, а при 50% от мъжете - на кожата на торса. 

Оглеждайте и окосмената част на главата, между пръстите също, обръщайте внимание на тъмните петна под ноктите, не игнорирайте и кожата на стъпалата. Обикновено е достатъчно веднъж годишно човек да се подлага на профилактичен преглед, но има хора, на които кожата трябва да се преглежда по-често - такива, които вече са имали злокачествени тумори на кожата и тези с много бенки - повече от 70-100 големи, с първи и втори фототип кожа. Т.е., светлокожи и рижи със светли очи. 

Също така, има хора с атипични вродени бенки - с рижаво-кафеникав цвят, неясни контури, плавно разливащи се в околната кожа. Ако човек има 5-6 такива бенки, той  трябва веднъж на 6 месеца да се преглежда при специалист. Може би първо при дерматолог, но и всеки лекар би ви прегледал, ако го помолите. Към онколог се обръщат тогава, когато има подозрителни образувания и съществува висока вероятност от меланом.

Според мен най-удачно е пациентът сам да помоли личния си лекар да огледа бенките по тялото му. Защото, съгласете се, няма как лекарите да огледат кожната обвивка на цялото население на една страна, която и да е тя. 

Правени са опити за скринингови програми, но това е доста скъпа процедура. Затова и не се провеждат мащабни прегледи, но пък в много държави се стремят добре да информират населението. Така например, постъпват в Австралия, където е най-високото ниво на заболеваемост от меланом в света. Затова и там най-често меланомът се диагностицира в ранни стадии. И това не е, защото там цялото население ходи на доктор. Просто хората още от училище знаят за този тумор, че не е толкова безобиден, както изглежда на пръв поглед. Там информират хората да не се излагат просто така на слънце, както и да обръщат внимание на признаците. 

- С какво е свързан този нарастващ брой на случаи на меланом?

- Един от водещите провокиращи фактори е прекаленото облъчване с ултравиолетови лъчи.

- В солариумите?

- Не само. Може и те да допринасят до известна степен, но сега вече хората си дадоха сметка, че е опасно да се излагат на изкуствени източници на облъчване

Освен това се измениха стереотипите на поведение на хората. Такова масово увлечение по загара както сега, никога не е бивало. Още като видят слънцето и бързат да се напичат. Имайте предвид, че понякога е достатъчно еднократно интензивно ултравиолетово облъчване, за да се развие меланом!

- Т.е., по-хубаво е въобще да не се печем на плажа?

- Да, не се препоръчва специално получаване на загар.

- А на морето, какво да правим, като излезем от водата?

- Легнете под чадъра, пак ще получите загар. Даже в облачно време пак може да получите тен. Разбира се, непременно използвайте слънцезащитен крем... Особено опасно е да си работил цяла година в офис и през лятото да отидеш за 10 дни на море и да бързаш да получиш тен. За 10 дни можеш да получиш няколко слънчеви изгаряния, кожата ще се обели, а загарът така или иначе скоро ще изчезне... 

- Ако на детето започнат бързо да му се появяват бенки, веднага ли трябва да го водим при онколог?

- Не, първо трябва да го прегледа педиатър. При децата крайно рядко се развива меланом.

- Ако се травмира бенката, с времето ще се развие ли рак на кожата?

- Не. Ако беше така, щеше да пламне епидемия. Но все пак, въпросът ви е логичен. Бенките, от които се развива меланом, често преди това са били травмирани. Но не еднократна, а постоянна травма. Ако бенката е на място, което бръснете, трябва да използвате хубава самобръсначка. Ако се стараем да не травмираме бенката или я премахнем, тези рискове намаляват. Има хора, които желаят да им се премахнат всички бенки, особено ако на техен познат са открили меланом. Не е нужно да се премахват всички бенки. Това не е профилактика на кожния рак. 

- Колко често при вас идват пациенти с вече такъв стадий на меланом, че е развил и метастази?

- Не е често, в 10% от случаите. Но от друга страна, това е всеки 10-и пациент. Бедата е там, че туморът може да е толкова мъничък, колкото грахово зрънце, с дебелина например 4 мм. Около 40% от пациентите, които идват при нас с такива меланоми, вече имат метастази, които не можем да забележим заради малките размери на тумора, дори и да използваме най-модерни методи. 

Яна БОЯДЖИЕВА