Премахването на забраната за употреба на алкохол на феновете по време на футболни мачове ще бъде препоръчано в предстоящото гласуване на британския парламент през октомври.

Според авторитетното издание в. „Таймс“, депутатката Трейси Крауч ще изложи независим доклад, в който ще се препоръча допускането на търговия с алкохолни напитки в четвърта и по-ниските дивизии на английския футбол.

Ако всичко премине добре, впоследствие забраната може да падне и в професионалния футбол.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Ветото върху продажбата на алкохолни напитки по време на футболни мачове е наложено през 1985 г. след серия хулигански прояви от страна на феновете. Най-известната от тях се случва на 25 май 1985 г. на финала на КЕШ между Ливърпул и Ювентус в Брюксер.

Тогава привърженици на английския клуб атакуват тифозите на „бианконерите“. В резултат на това загиват 39 фенове на „Старата госпожа“.

Пред „Таймс“ Крауч признава, че нейната препоръка е свързана с огромния спад на проблемите с феновете в европейския футбол. Тя допълва, че забрана с продажба на алкохол никога не е била въвеждана в други популярни спортове в Англия като крикет и ръгби.

В момента употребата на алкохол е позволена в специално обособени места на футболните стадиони в Англия, но не и на седалките. Привържениците могат да пият преди мача и след това по време на 15-минутната пауза между двете полувремена.

„Нашето мнение за алкохола и футбола е остаряло. Ще пуснем пилотни събития и ще съберем данни. Моята гледна точка не е алтруистична, че феновете трябва на всяка цена да пият на футболен мач. Става въпрос и за това клубовете да се издържат финансово. Можем да погледнем към неща като независим регулатор. Футболът трябва да поеме някаква отговорност за себе си и да се издържа по-добре. Караме хората да пият на бързо на почивката. И това е нездравословният аспект от връзката на футболния фен с алкохола. Те употребяват много алкохол за кратко време. Така че моята препоръка е да избегнем това и да не изпиваме по литър на полувремето“, каза Трейси Крауч.