75 години отдаденост, любов и усърдие. Венцислав Гечев заслужава да бъде наричан Легенда на българския женския баскетбол. Десетки години той наставлява и изгражка както играта, така и характера на родните звезди. Затова не е изненада, че Гечев, който в момента е треньор на Черно море Одесос, отпразнува своя рожден ден на игрището - по време на мача срещу Монтана 2003.

Треньорската кариера на обичания специалист започва през сезон 1975/76 в Етър (Велико Търново). Той има 75 медала от първенства при жени, подрастващи и национални отбори, над 500 мача като треньор на национални отбори в женско направление и над 2000 мача като старши треньор на жени и подрастващи в женско направление във всички възрасти. От 25 години е свързан с Варна, а от 21 години работи в Черно море Одесос.

"130-140 национални състезателки са излезли за тези 25 години от град Варна. Ще работя, докато създаваме такива състезателки. Като виждам, че не мога, сам ще кажа: "Бях до тук!", прави равносметка той.

Венци Гечев работи в тандем със своята съпруга Маргарита, а дейността им с подрастващите е безценна за българския женски баскетбол. Последната голяма звезда, слушала дълго техните наставления, е Борислава Христова, която впечатли по време на петте си сезона във Вашингтон Стейт в NCAA и се превърна в реализатор №1 в историята на университета с рекордните 2269 точки. В момента тя е част от полския Гожов (Велкополски), където играе на професионално ниво. Гечев получи стотици поздравления за личния си празник, както и пожелания за здраве, победи, още успехи и дълголетие.

"Да бъде здрав и да си намери кой да поеме щафетата след него", препоръча президентът на БФБ Георги Глушков.

https://btvnovinite.bg/