Футболните клубове Ботев (Дебелец) и детската школа СК Болярчета (Велико Търново) подписаха договор за сътрудничество, чиято цел е да се даде повече възможност на деца да играят футбол. Инициативата беше представена днес от президента на Ботев (Дебелец) Георги Недев и членовете на УС Красен Иванов и Калоян Калчев, както и от президентите на Болярчета Десислав Божков и Николай Колев.

"Сключихме договор за сътрудничество между двата клуба. В момента ние имаме деца във Футбол 5, 7 и 9, Болярчета имат отбори в същите възрасти. С новото сътрудничество ще имаме възможност да сформираме един общ отбор на Футбол 11, ще се казва Ботев (Дебелец), който ще участва в първенствата", съобщи Георги Недев.

Тимът ще бъде за децата, които стават на 12 години (набор 2008) и им прстои вече да участват във Футбол 11. Треньори на новия отбор ще са Калоян Калчев и Десислав Божков.

"Идеята е да дадем шанс за развитие на децата в по-горно ниво, след като обединим двата отбора след Футбол 9. Целта е с времето те да заиграят в елитните първенства и мъжкия футбол като Ботев (Дебелец). Нашите деца, които са тръгнали още от детските градини, да има къде да се развиват занапред в кариерата си", поясни Десислав Божков.

Младите футболисти ще се готвят по обща методика, като вече се води кореспонденция дори с гранд като Аякс. Далеч сме от тези водещи школи, но идеята е да си сверим с тях часовника, да се ползва всичко иновативно, което може да се приложи у нас. Много важно е треньорите да се подготвят и черпят от големия опит, да участват в семинари и да се развиват, което ще бъде чудесно за развитието и на децата. Неотдавна подписахме договор за партньорство и с Левски (Сф), съобщиха инициаторите.

Самият Ботев (Дебелец) бе регистриран през 2018 г. като неправителствена организация, клубът развива децата от града във футбола. В момента в него тренират 40 деца от Дебелец, занапред те ще играят и с Болярчета. Договорили сме се четири деца от нашите ежедневно да се включват в тренировъчния процес на Болярчета, съобщи Георги Недев.

Болярчета пък работи общо с 250 деца от Велико Търново, като започва още от детските градини. Тренировките бяха подновени на 26 май, а през лятото предстоят участия в турнири в Албена, Бургас, Стара Загора. Интересен летен турнир организира клубът в с. Калайджии, Еленско, който ще бъде за набори 2010, 2011 и 2012 г. с участието на по 6 отбора от страната във всяка от възрастите. Този летен турнир сред природата на Балкана ще бъде еквивалент на Коледния турнир, който се провежда в ДКС "Васил Левски". Целите са във Футбол 5 да имат поне три отбора.


Общо петима са треньорите от двата клуба, които работят с деца – Олег Чолаков, Кирил Борисов, Калоян Калчев, Николай Колев и Десислав Божков. Тренировките ще са на базата в Дебелец по график, заявен в кметството. Единият терен е с ел. осветление, всички се надяват скоро да бъде осветен и големият терен.

Новият обединен отбор, набор 2012 г., се включи в зоновото първенство на Футбол 11 под името Ботев (Дебелец). Правим всичко възможно децата да бъдат подсигурени с всичко, обявиха от двата партньорски клуба.