Изненадващо българинът Илия Груев бе изваден от треньорския щаб на Вердер (Бремен). В понеделник, когато рекордьорът по сезони в Бундеслигата започна подготовка, бяха обявени няколко промени в клуба. Освен Груев от щаба си тръгва и Томас Хорш. В него остава Тим Боровски, а се присъединява Даниел Зенкович.

“Искам да благодаря на Томас Хорш и Илия Груев. Не мога да ги упрекна в нищо нито в спортен, нито в човешки аспект. Сега обаче трябва в името на Вердер да се стартира ново развитие”, заяви старши треньорът Флориан Кофелт.

Миналото лято младият специалист покани в щаба си Илия Груев, който преди това направи име в Германия като наставник на Дуисбург, а преди това и като асистент в Кайзерслаутерн и отново при “зебрите”.

За разлика от Хорш, Груев остава на работа във Вердер. Новата му функция в клуба бе обявена лично от спортния директор на бременци Франк Бауман, който се изказа ласкаво за българина. “Ценим високо професионалните качества на Илия. През идващия сезон той ще бъде човекът за контакт с всички преотстъпени футболисти и ще следи изкъсо тяхното развитие. С това той поема важната роля, която досега изпълняваше Клеменс Фриц”, обяви Бауман. Въпросният Фриц, който е бивш германски национал, става шеф на скаутския отдел във Вердер.

“Изминалият сезон бе тежък за всички нас. Напълно оправдано е да се направят някои промени. Продължавам да бъда силно мотивиран и ще изпълнявам новите си задачи със същата страст, с която върших досегашните”, заяви Груев пред клубния сайт.

Неговият син и съименник е част от първия състав на Вердер.

Константин Ботушаров, “24 часа”