Волейболният национал Алекс Грозданов е само на 22 години (навърши ги на 28 март), а вече трети сезон играе в чужбина. През 2017 година дебютира за Калцедония (Верона), където игра под ръководството на Никола Гърбич, а след това стана първенец на Белгия и игра в Шампионската лига с Грийнярд (Маасейк). През този сезон високият 205 сантиметра централен блокировач игра много силно за Консар (Равена), с който заемаше 6-о място във временното класиране, няколко кръга преди края на редвония сезон.  Алекс Грозданов говори специално пред Sportal.bg за прекратения (за сега) сезон в Италия, за Равена и за националния отбор.

@@@


- Здравей Алекс, как си? Как е положението в Италия през твоя поглед?
- Благодаря добре съм. Стоя си в къщи, а утре ще мога да се прибера в България, след като от моя клуб Консар (Равена) решиха, че за нас сезона е приключен и няма смисъл да се задържат повече играчите. В Италия положението е много сериозно и трябва да се спазват много сериозни мерки, за да може ситуацията да се оправи.
Равена прекрати участие в Суперлигата на Италия! Алекс Грозданов се прибира в България
- Изигра силен сезон за Равена. Къде ще продължиш кариерата си през новия сезон?
- Имам договор за още един сезон с Равена. Ако всичко е наред, ще се радвам да го изпълня и да продължа да играя за тима на Консар. Надявам се, че след края на извънредното положение нещата ще се нормализират. Възможно е обаче много спонсори да се оттеглят от спорта в Италия и това може да промени много плановете на всички отбори, включително и във волейбола. Аз искам да продължа да се състезавам за Равена.

@@@


- Дълго време прекара вкъщи. Как успя да се правиш с изолацията?
- Обстановката е тежка. За щастие аз живея на 10 км от Равена в един курорт на брега на морето. Мога от време на време да се разхождам до плажа, където в момента няма абсолютно никой. Един мой съотборник живее в съседния до мен апартамент и с него можем от време на време да тренираме заедно на определена дистанция. Може и да се разхождаме за кратко, защото тук няма полиция.

@@@

- Преди прекратяването на сезона ти беше блокировач №4 в Серия А1?
- Дълго време бяха блокировач №4, но точно след последния кръг се изкачих до №3 с 43 успешни блокади. В началото на сезона пропуснах първите два мача иначе можеше и да се представя и малко по-добре.
Волейболисти с лудо предизвикателство (видео)
- До миналата година бе волейболист на Верона. Защо не остана там?
- В началото но миналия сезон бях волейболист на Верона, а после ме преотстъпиха на белгийския Маасейк. Преди началото на този сезон имах нова оферта от Верона, но тя бе много по-лоша от тази, при която играх предишния сезон и я отказах. Равена ми отправи добра оферта, приех я и не съжалявам.

@@@

- В Равена твой треньор бе Марко Бонита, който изведе женския национален отбор на Италия до световната титла през 2002 година. Какви са ти впечатленията ти от работата ти с него?
- Страхотен треньор с много успехи и много опит! Израствам с всечи мач, който изигравам под неговото ръководство и трупам безценен опит.
Алекс Грозданов с 5 блока за Равена в драма срещу Вибо Валентия в Италия (видео + снимки)

@@@


- Очаква се Силвано Пранди да продължи да води националния отбор на България. Ти с какви впечатления си от работата с него?
- Силвано Пранди е един много опитен треньор. Играем добре под неговото ръководство. Не го е страх да рискува и знае на кой да заложи. Даде ми шанс за изява и аз съм благодарен.

@@@


- На олимпийската квалификация в Берлин в един двубой в един момент на игрището заиграха заедно трима приятели. Ти, Мартин Атанасов и Велизар Чернокожев, с които станахте заедно шампиони на България с Добруджа. Какво бе чувството?
- Страхотно! С Марти и Велизар играем заедно още от юношеския състав на Левски. Приятели сме и бе сбъдната мечта да играем заедно и за националния отбор за мъже. Надявам се ив бъдеще да имаме още възможност да играем заедно и то успешно за България.

@@@

- Тази година не се знае дали с националния отбор на България ще имате мачове…
- Отложиха Олимпиадата в Токио 2020. Вероятно ще отложат и Лигата на нациите. Надявам се поне европейските квалификации да можем да играем в края на лятото. Хората са зажаднели за спорт и дано да имаме възможност да им дадем малко положителни емоции.

@@@