Както по света, така и в България вече се обсъждат различни варианти, чрез които да се спаси футболният сезон, спрян заради пандемията от коронавирус. Към този момент повечето първенства бяха отложени с месец, но съществува голяма вероятност карантината да продължи и по-дълго. Що се касае до това как да се процедира с шампионатите, засега повечето специалисти са на мнение, че трябва да се направи всичко възможно, за да не се стигне до „нулев” сезон. Причината е много проста и тя е, че подобно развитие на нещата ще има катастрофални последствия и нищо чудно да доведе до масови фалити на клубове.

Но ето по-реалистичните варианти, които се обсъждат, а ние ще ги пригодим към българската действителност.

Вариант 1: Светът да се справи с коронавируса до два-три месеца и първенствата да се доиграят.

Това е най-желаният и справедлив вариант. Той може да се приложи с шампионатни двубои в цикъл сряда-събота, което ще помогне за нормалното провеждане на ШЛ и ЛЕ през следващия сезон. При такова стечение на обстоятелствата финансовите загуби ще са сравнително малки на фона на другите варианти.

Вариант 2: Ако битката с коронавируса се проточи повече от два-три месеца.

Тогава може да попречи на плейофите и да се изиграе само редовния сезон в efbet Лига, от който остават два кръга. Ако се приеме подобно нещо, то Лудогорец ще е новият шампион, тъй като води с 9 точки пред втория. Що се касае до останалите участници в евротурнирите, то това ще са три от следните пет тима: Левски, Локомотив (Пловдив), ЦСКА-София, Славия и Ботев (Пловдив). За канарчетата шансът да се класират за ЛЕ е през Купата на България, а за белите – през първенството.

Изпадащ ще е Витоша (Бистрица), а от Втора лига ще влезе някой от ЦСКА 1948 или Септември в зависимост от класирането. На този етап първи са червените.

При такова стечение на обстоятелствата финансовите загуби ще са повече от тези при вариант 1. Най-малкото поради факта, че няма да се проведат плейофите, което ще коства около 2 млн. лева по-малко от ТВ права. Освен това клубовете ще загубят и още няколко милиона от билети, абонаментни карти и невъзможност да изпълняват рекламни договори.

Вариант 3: Ако се вземе решение за край на шампионата без да се играят повече мачове.

Това означава, че Лудогорец ще е шампион, а трите ни участника в ЛЕ ще са Левски, Локомотив (Пловдив) и ЦСКА-София, които към този момент заемат от второ до четвърто място в efbet Лига.

От групата изпада Витоша (Бистрица), а в efbet Лига влиза ЦСКА 1948.

Този вариант също не е препоръчителен, тъй като ще доведе до значителни финансови загуби , които ще надхвърлят тези от варианти 1 и 2.

Вариант 4: Обявяване на „нулев” сезон (б.а. такова предложение бе направено от шеф на Уест Хам пред делегати от Висшата лига и от президента на Лион).

Този вариант бе предложен от европейски клубове, предимно английски и френски, които се представят незадоволително през сезона, но едва ли ще бъде приет в повечето страни, тъй като ще е с  катастрофални финансови последствия. „Нулев” сезон означава през следващата година или да не се играят европейски клубни турнири, или в тях да участват отборите, които са се класирали за там, но през сезон 2018-2019.

При втория случай със сигурност ще се стигне до огромен брой дела от страна на засегнати клубове към съответната федерация, които почти сигурно ще бъдат спечелени, а това ще доведе до огромен организационен и финансов хаос.

Също така при обявяване на „нулев” сезон клубовете ще претърпят значителни загуби от ТВ и рекламни права, тъй като не е изключено рекламодателите да си поискат парите обратно, защото са платили за нещо, което не се е състояло. В това число трябва да прибавим и хората, които са си купили абонаментни карти за… „нулев” сезон.

Грубите сметки показват, че съществува огромна вероятност загубите за професионалните клубове в България при „нулев” сезон да са от порядъка на над 100 млн. лева.

Ето как се формират те:

От платени заплати: З6 млн. евро или малко над 70 млн. лева (б.а. на база на публикувани официални данни от възнагражденията на клубовете за 2018 г.).

От неучастие в евротурнири: Над 11 млн. евро или над 21,4 млн. лева. Толкова са изкарали Лудогорец, ЦСКА-София, Левски и Локомотив (Пловдив) от награден фонд, публика, ТВ и рекламни права и коефициент през настоящия сезон. Около 2,5 млн. евро  или малко над 4,87 млн. лева са приходите по това направление на ЦСКА-София, Левски и Локо Пд.

От фонд солидарност на УЕФА:

1. Ако приемем, че Лудогорец има сили да влезе в групите на ШЛ: тогава загубите за тимовете от efbet, Втора и Трета лига ще са за над 5 млн. евро (б.а. през сезон 2016-2017 Лудогорец участва в групите на ШЛ. Поради тази причина всеки един клуб от елита на България, без разградчани, получи 168 000 евро. Тези от Втора лига – по 78 000 евро, а тези от Трета лига – по 6085 евро. Общата разделена сума бе 3 641 100 евро).

2. От участие на Лудогорец и/или друг клуб в групите на ЛЕ: там сумите са доста по-ниски, но и те не са за пренебрегване след увеличенията от сезон 2018/2019.

От ТВ права: При „нулев” сезон съществува вероятност клубовете да загубят 6,5-те млн. лева от ТВ права.

Други загуби: приходи от билети, невъзможност за изпълнение на задълженията по спонсорски договори.

Спортал