Шефът на школата на ЦСКА Пауло Кардосо направи унищожителен коментар за родния детско-юношески футбол! Той разкри пред "Евима спорт" жестоката истина, защо България спря да създава футболисти!

"Тук, също както в Португалия, губим уличния футбол, а той те учи на много неща. На тренировка ние трябва да работим за всички тези качества, които получаваме на улицата. Относно сравнението мисля, че ако заведа 10-годишни деца от България в Португалия или направим обратното, разликата няма да бъде много голяма. Напълно съм сигурен. Но ако направим същото със 17-годишни момчета, нещата ще стоят по различен начин. За мен проблемът е в компетенцията на треньорите. Проблем е и подборът на деца. Тук селектираме децата за победа в мачовете, а не с цел развитието им като професионални футболисти. Избираме по-едpитe момчета, за да можем лесно да печелим мачовете, но те вероятно няма да бъдат най-добрите играчи в бъдеще. Правим тази грешка още в началото. Всички я виждаме навсякъде по клубовете, дори и при националните гарнитури. Потенциалът е най-важен при селекцията на деца в детско-юношеския футбол. Мачовете в ДЮШ не са като играта на карти, там правилата са ясни - играеш само и единствено за победа. Но работата на тези треньори не е само и единствено да побеждават. Защото, когато пускат едно по-едро момче, те спират развитието на някое по-дребно дете, което в бъдеще може да се развие като отличен състезател. Това според мен е големият проблем. Структурата на първенствата е добра, дори и спортната база е добра, така е. Но пък ще дам пример от Португалия - Кристиано Роналдо за първи път тренира на естествена трева, когато беше 17-годишен. Не казвам, че инфраструктурата не е важна, но не е най-важното нещо в развитието на футболистите. Стоичков и Костадинов също не са тренирали на хубави игрища винаги. Трябва да разберем, че най-важните неща са правилната селекция и работата с подрастващите."

 

"Ние обичаме децата, но не сме техни приятели, треньори сме им. При мен и моите треньори е същото. Понякога им помагам, уча ги, но никога не съм им бил приятел. Трябва да има етика в работата, трябва да има дистанция. Имаме професионални отношения. Никога не смесваме професионалните си отношения с личните. Когато пристигнах тук, усетих, че точно това се случва с родителите, играчите, треньорите. Това не е правилно и не вещае добро бъдеще за клуба. Трябва да има разлика между професионалните и личните отношения", заяви Кардозо пред "Евима спорт".