Този следобед отборът на Берое U14 тръгва от Стара Загора към София, откъдето ще отпътува за испанския мегаполис Барселона. Там от четвъртък до събота ще се проведе юбилейното 20-о издание на турнира „Danon Nations Cup”, в който „зелено-белите” ще участват като победител в турнира Данониада в България за миналата година. Заедно със старозагорци в испанския град ще бъде и посланика на турнира за страната ни Димитър Бербатов.
„За мен е важно това, че всички деца са здрави. Тези, които ще вземат участие в турнира според мен са в добро състояние. През този сезон ние участваме в първенството на Зоналната група при децата, в което съперниците са с година по-големи от нас. Изпитваме известни затруднения, най-вече от физическо естество заради възрастовата разлика. Последният си мач обаче го спечелихме и децата са в настроение. Мисля че ще се представим достойно”, заяви след последната тренировка на родна земя наставникът на Берое U14 Боян Стоянов.
За децата от тима това ще бъде второ поредно подобно участие. През юни отборът защити достойно честта на Академията в силен турнир в Будапеща. Наставникът обаче признава, че сега усеща особена еуфория в децата и заради мястото на провеждане на турнира „Danon Nations Cup . „Не е прекалена, но виждам, че има някакво по-различно настроение в децата. Но това е нормално. Те са на 12-13 години все пак. Дори аз я усещам тази емоция, тъй като никога до сега не съм бил в Барселона. За всички ни това ще бъде едно ново изживяване. Но се надявам да се представим добре и да покажем, че отбора ни играе добър футбол”.
Участието на Берое в турнира стартира още на 10 октомври когато са мачовете от груповата фаза. Жребият отреди старозагорци да са в един поток с тимовете на ЮАР, Бразилия, Индонезия и Португалия. Квалификационната фаза продължава и на 11 октомври, финалите, които ще се играят на базата на Еспаньол, са на 12 октомври. „Регламентът е малко странен, поне за нас в България. Ние тук играем футбол 5, футбол 7, футбол 9 и футбол 11, докато турнирът ще се провежда в малко по-неспецифичния за нас формат на футбол 8. Игрището обаче е с размерите на Футбол 9. Затова на последната тренировка тук отработихме някои неща, все пак ще играем по малко по-различен начин”, обясни Боян Стоянов.
„Това, което аз искам да видя по време на тези срещи е че игрово се противопоставяме на страни като Бразилия, Португалия, ЮАР, мисля че и Индонезия ще са на ниво. Искам да не им отстъпваме като начин на игра, като поведение на терена. Турнирът определено е предизвикателство и ще ни даде възможност да видим какво е нивото на нашите деца, на българския футбол като цяло спрямо останалите страни, които са там и в този момент от развитието на тима”, допълни още наставникът на Берое U14.