Носителят на "Златната топка" за 1994 година Христо Стоичков спира с треньорството, показва проверка на колегите от "24 часа". Сайтът на треньорската школа у нас показва, че 136 наставници имат най-високия лиценз на УЕФА PRO. От тях само двама - Стоичков и Христиакис Косианос, не са подновили тапиите. Тази на Камата е изтекла в края на миналата година, а на гръцкият специалист - на 30 юни тази година.

Треньорската кариера на голмайстора на Мондиал'94 започна през 2004 година, когато наследи Пламен Марков начело на националния отбор. В кампанията за Световното първенство в Германия през 2006 година "лъвовете" останаха зад Холандия и Швеция. Ицо водеше тима и в битките за Евро 2008, но напусна позицията през пролетта на 2007 година. В края на тези квалификации България финишира с 25 точки и остана извън финалите заради недостиг на 1 точка. Другите спирки на Булгаро Феномена като наставник бяха Селта, Мамелъди Съндаунс, Литекс и ЦСКА. С "армейците" Стоичков изкара една лятна подготовка през 2013 година, когато за кратко беше и носител на клубните акции.

В последните години Камата се изявява на терена на спортната журналистика, като е коментатор и репортер в американската телевизия "Унивисион".